PROČ ŽENY V ČÍNĚ neonemocní na rakovinu prsu

17. května 2013 v 0:06 |  Články



(Prof. Jane Plant, PhD, CBE)

"Proč věřím, že vzdávání se mléka je klíčem k poražení rakoviny prsu ... "

Nemám jinou možnost, jen umřít nebo se pokusit najít pro sebe léčbu. Jsem vědkyně - opravdu existuje rozumné vysvětlení pro tuto krutou nemoc, která zastihne jednu z dvanácti žen v Anglii?
Protrpěla jsem ztrátu prsu, a podstoupila radioterapii. Procházela jsem bolestivou chemoterapií a byla pod drobnohledem některých z nejvýznamnějších specialistů naší země. Ale hluboko uvnitř jsem s jistotou cítila, že čelím smrti. Měla jsem milujícího manžela, překrásný dům a dvě malé děti, o které se bylo třeba postarat. Zoufale jsem chtěla žít.

Naštěstí, tato touha mě přivedla k odkrytí faktů, které byly v těch dobách známé jen hrstce vědců.
Kdokoliv, kdo přišel do kontaktu s rakovinou prsu ví, že určité rizikové faktory - jako stárnutí, časné mateřství, pozdní začátek menopauzy a výskyt rakoviny prsu v rodině - jsou zcela mimo kontroly. Ale existuje mnoho rizikových faktorů, které jsme schopné jednoduše kontrolovat.
Pokud tyto "kontrolovatelné" rizikové faktory proměníme na jednoduché změny, které můžeme všichni udělat v našich každodenních životech, pomůžeme tím rakovině prsu předcházet nebo ji léčit. Můj odkaz zní, že dokonce i pokročilé stádium rakoviny se dá překonat, protože mně se to podařilo.

Takový první záchytný bod k porozumění, co ve mně rakovinu podporovalo, mi dal můj manžel Peter, také vědec, který se vrátil ze služební cesty v Číně, zatímco já jsem byla napojena na léčbu chemoterapií. Přinesl s sebou pohlednice a dopisy, a také pár skvělých bylinných čípků, které po něm posílali moji přátelé a vědečtí kolegové z Číny.
Čípky mi byly zaslány k léčbě rakoviny prsu. Navzdory hrůzné situaci jsme se oba dobře od srdce zasmáli a pamatuji si, že jsem říkala, že pokud toto je způsob léčby rakoviny prsu v Číně, tak se trochu divím, že Číňanky se nemoci úspěšně vyhýbají.


Tato slova se mi ozývaly v hlavě. Proč ženy v Číně nemají rakovinu prsu? Jednou jsem spolupracovala s čínskými kolegy na studii o souvislostech mezi chemickým složením půdy a nemocemi člověka a nějaké statistiky si z té doby pamatuji. Tato nemoc v celé zemi prakticky neexistovala. Jen jedna z 10 000 žen v Číně na ni umírá, ve srovnání s tím hrozným číslem jedna z dvanácti v Británii a dokonce chmurnějším průměrem jedné ženy z 10 ve většině západních zemí, je to číslo téměř zanedbatelné. Ne je to jen věc Číny, že je více venkovskou krajinou s menším množstvím městského znečištění.

Ve vysoce urbanizovaných Hong Kong-u, čísla narostly na 34 z každých 10 000 žen. To však stále, ani zdaleka, nezbavuje západní země zahanbení.
Japonská města Hirošima a Nagasaki mají podobné výsledky. A nezapomínejte, že obě města byla napadená jadernými zbraněmi, takže kromě běžné rakoviny založené na znečištění bychom očekávali přísun i nějakých případů založených na radiaci.

Závěr, který můžeme z těchto statistik vyvodit, vámi svou přesvědčivostí otřese. Pokud by se žena ze západu přestěhovala do průmyslové a ozářené Hiroshima, snížila by riziko styku s rakovinou o polovinu. Je to evidentně absurdní. Mně se však zdá jasné, že nějaký životní faktor, který nesouvisí se znečištěním, urbanizací zda životním prostředím, vážně zvyšuje šance západních žen onemocnět na rakovinou prsu.
Pak jsem zjistila, že cokoliv stojí za obrovskými rozdíly mezi čísly ve statistikách orientálních a západních zemí, rozhodne nemá nic společného s genetikou.

Vědecký výzkum dokazuje že Číňané nebo Japonci, kteří se přestěhovali na západ, se za jednu nebo dvě generace přizpůsobili hostitelské komunitě, ve smyslu že jejich šance na onemocnění se zvýšily a stali se tedy totožnými s našimi.
Stejná věc se stane, pokud orientálci začnou žít západním životem v Hong-Kongu. Ve skutečnosti slangový výraz pro rakovinu prsu v Číně se dá přeložit jako "nemoc bohatých žen". Je to kvůli tomu, že v Číně jen ti zámožnější si mohou dovolit jíst takzvané 'Hong Kong food" nebo hong kong-ské jídlo.

Číňané nazývají západní jídlo, zahrnujíc vše od zmrzliny a čokolády, přes špagety a sýr feta, jako Hong Kong food, kvůli dostupnosti v bývalých britských koloniích a nedostatku v
někdejší čínském kontinentu. Takže mi to dává perfektní smysl, že cokoliv co způsobilo mou rakovinu prsu a mělo šokující vysoký dopad na tuto zemi obecně, mělo téměř jistě něco do činění s naším životním stylem ,,na vyšší úrovni".

Je tu však důležitý bod také pro muže. V mém výzkumu jsem sledovala stejně údaje vztahující se k rakovině prostaty které vedly k podobným závěrům. Podle výpočtů ze Světové zdravotnické organizace, počet mužů kteří čelí s rakovinou prostaty ve venkovské Číně je zanedbatelný, jen 0,5 z každých 100 000 mužů. Avšak v Anglii, Skotsku a Walesu jsou tato čísla 70násobně větší. Rovněž jako rakovina prsu, i tato nemoc postihuje většinou bohatší lidí střední třídy či vyšší socioekonomicky postavené skupiny, tedy těch, kteří si mohou dovolit jíst vydatné druhy jídel.
Pamatuji si, že jsem řekla svému muži:,, No tak Peter, akorát si přišel z Číny. V čem je čínský způsob života tak odlišný? Proč i oni neonemocní na rakovinu prsu? "Rozhodli jsme se využít naši společnou vědeckou minulost a jít na to logicky. Ověřili jsme vědecké informace, které nás dovedly k tématu tuky ve stravě.

Výzkumy z osmdesátých let objevily, že pouze 14% kalorií v průměrné čínské stravě byly tuky, ve srovnání s téměř 36% v západní stravě. Ale strava, na níž jsem žila roky před tím než jsem dostala rakovinu prsu, měla velmi malý obsah tuků a byla bohatá na vlákninu. Kromě toho jako vědkyně vím, že tuk přijatý do těla dospělého člověka, na základě vyšetření, které byly dělány na velké skupině žen během 12-jejich let, neukazuje vzrůstající riziko rakoviny prsu.

Potom, jednoho dne, se stalo něco mimořádného. Peter a já jsme spolu pracovali více než 10 let, takže si nejsem jistá, kdo z nás první řekl: ,,Číňané nejedí mléčné produkty."

Těžko se vysvětluje ne-vědci, to náhle mentální a emocionální nadšení, které cítíte, když víte, že jste pronikli k podstatě věci. Je to jako kdybyste měli v hlavě hodně kousků skládačky, které se najednou během pár vteřin složí a vytvoří jasný obraz. Náhle jsem si vzpomněla jak množství Číňanů bylo fyzicky neschopných tolerovat mléko, jako Číňané, se kterými jsem pracovala, vždy říkávali, že mléko je jen pro miminka a jako jeden z mých blízkých přátel, čínského původu, vždy zdvořile odmítl sýrový chod na společných večeřích.

Nevím o žádném Číňanovi, žijícím tradičním čínským životem, který by někdy použil kravské nebo jiné mléčné výrobky na nakrmení svých dětí. Tradice povoluje kojení ale nikdy ne používání mléčných produktů.
Kulturní Číňané považují naši zaujatost mléčnými výrobky za velmi zvláštní. Vzpomínám si na pobavení velké delegace čínských vědců, krátce po skončení kulturní revoluce v osmdesátých letech.
Na radu od ministerstva zahraničních věcí jsme požádali dodavatele jídla o pořízení dezertu, který obsahoval hodně zmrzliny. Po zjištění co dezert obsahuje, všichni Číňané, včetně jejich překladatele, slušně ale rozhodně odmítli jíst a my jsme nebyli schopni přesvědčit jejich v opak. V té době jsme byli všichni nadšený z porcí navíc!

Mléko, jak jsem zjistila, je jedním z nejběžnějších případů stravenek alergií. Více než 70% světové populace není schopna vstřebat mléčný cukr, laktózu, což vede odborníků na stravu k přesvědčení, že je to přirozená těžkost u dospělých, ne nějaký druh obrany. Asi se nám však příroda snaží říct, že jíme nesprávný druh jídla.
Než jsem měla rakovinu poprvé jsem jedla hodně mléčných produktů jako například odtučněné mléko, sýry a jogurty s nízkým obsahem tuků. Používala jsem to jako hlavní zdroj bílkovin. Také jsem jídla levné ale bílé mleté ​​maso, které, jak si teď uvědomuji, s největší pravděpodobností pocházelo z dojných krav.

Za účelem zvládnutí chemoterapie, na kterou jsem byla nasazena při páté recidivě jsem jedla BIO jogurty, abych pomohla mému trávicímu traktu k vyzdravění a zásobila střeva "dobrými" bakteriemi.
Nedávno jsem zjistila, že v roce 1989 jogurt měl na svědomí rakovinu vaječníků. Doktor Harvardské university Daniel Cramer studoval stovky žen s rakovinou vaječníků a zaznamenal co běžně jedli. Kéž bych si byla vědoma jeho výsledků, v dobách kdy jejich objevil.
Následujíc Petrovy a moje porozumění čínské stravě, jsem se okamžitě rozhodla vzdát se nejen jogurtů ale všech mléčných produktů. Sýr, máslo, mléko a jogurt a cokoliv jiného co obsahovalo mléko směřovalo dolů dresem do odpadu.

Je překvapující jako mnoho produktů, zahrnujíc instantní polévky, sušenky a koláčky, obsahuje zbytky mléka. Dokonce množství státem chráněných značek margarínu prodávaného jako sojového, slunečnicového nebo olivového oleje může obsahovat mléčné zbytky. Proto jsem se stala zapáleným čtenářům malých písmenek na etiketách.
Do této chvíle jsem vytrvale měřila velikost rakovinového nádoru a výsledky zapisovala do grafu. Navzdory všem povzbuzujícím komentářem a pozitivním zpětným vazbám lékařů a sestřiček mi moje neomylné zápisky řekli hořkou pravdu.

Moje první chemoterapie neměla žádný efekt - nádor měl stále tu jistou velikost.Pak jsem vyřadila mléčné produkty. Během několika dní se nádor začal scvrkávat. Kolem dvou týdnů po mé druhé chemoterapii a týden po tom jak jsem se vzdala mléčných výrobků, hrudka v mém dekoltu začala svědit. Později se stávala jemnější a menší. Linie grafu, která dosud neukazovala žádnou změnu, najednou směřovala dolů jak se tumor stále zmenšoval.

A co je velmi podstatné, všimla jsem si že namísto exponenciálního klesání (ladná vlnka), jaké je pro rakovinu typické, zmenšování nádoru bylo zakresleno přímou linií vedoucí na spodek grafu, označujíc vyléčení, ne potlačení (nebo ústup) tumoru.
Jedno sobotní odpoledne, po přibližně šesti týdnech bez mléčných výrobků, jsem cvičila na hodině meditace, po které jsem si zkusila nahmatat něco co mělo zůstat z nádoru. Nemohla jsem to však najít. Ano, byla jsem dost zkušená v objevování rakovinových nádorů - všech pět jsem si našla sama. Sešla jsem schody a požádala manžela, ať zkusí nádor nahmatat. Nenašel po něm ani stopu.

Následující čtvrtek jsem se měla sejít se specialistou na rakovinu v Charing Cross Hospital v Londýně. Celou mě přehlédl, hlavně můj dekolt, kde jsem měla mít nádor. Nejdříve byl vyveden z míry, no následně mi ohromeně říká:,, Nemůžu to najít. "Vyšlo najevo, že žádný z mých doktorů neočekával někoho mého typu a v mém stadiu rakoviny (která se zcela zřejmě rozšířila po celém lymfatickém systému), že přežije, natož, že bude překypovat zdravím.
Můj specialista byl minimálně tak rozradovaný, jak jsem byla já. Když jsem s ním poprvé projednala své nápady, byl pochopitelně skeptický. Ale chápu, že dnes na svých hodinách používá grafy ukazující úmrtnost na rakovinu v Číně a doporučuje bezmléčnou stravu svým pacientům.

Nyní věřím, že souvislost mezi mléčnými výrobky a rakovinou prsu je velmi podobná s korelací mezi kouřením a rakovinou plic. Věřím, že identifikování tohoto spojení a následná dieta zaměřená na zachování zdraví mých prsů a hormonálního systému, mě vyléčili.
Bylo pro mě těžké, stejně jako může být pro vás, akceptovat, že látka tak "přirozená" jako mléko může mít takový zlověstný dopad na zdraví.

Ale jsem žijícím důkazem, že takto to funguje a od zítra odkrývá tajemství tohoto revolučního objevu.



Výňatek z Your Life in Your Hands (Tvůj život je v tvých rukou), Professor Jane Plant.
Z originálu přeložila :
Martinka
http :/ / www.cancersupportinternational.com/janeplant.com/


 


Komentáře

1 Mirka | 17. května 2013 v 10:43 | Reagovat

Děkuji za článek.Myslím si,že i nám,anemickým ženám z důvodu silného menzes,velmi pomůže vzdát se mléčných výrobků.:)

2 Nika | 17. května 2013 v 11:11 | Reagovat

Tiez sa pohybujem v tejto sfere, myslim si ze mlieko, podobne ako rehabilitovane vajcia, alebo taka "uzasna" soja, su vysledkom mylnych pseudovyskumov a medialnych sprav. Pokial mate pristup k databazam vedeckych clankov, prosim, nastudujte si nejake, nez zacnete tu ktoru potravinu ociernovat alebo velebit. Cerstvo nadojene mlieko, najma u niektorych severskych a kocovnych narodov je dokonale vyuzitelna potravina,a este ovela lepsie vo forme kyslomliecnych vyrobkov. Zatial co ked mlieko prejde tepelnou upravou, akou je pasterizacia, alebo procesom homogenizacie, je tato potravina mrtva a bielkoviny transformovane na nieco, co telo neodkaze vyuzit. Podobne bolo dokazane, ze zatial co UHT mlieko "zahlienuje"(sposobuju to prave zrazene bielkoviny), cerstvo nadojene mlieko sa niekolko hodin sprava ako zivy organizmus s imunitou a patogeny, ktorymi boli ockovane vzorky cerstvo nadojeneho mlieka boli este niekolko hodin po nadojeni potlacene. Tak je to s mnozstvom potravin...vo svojej cerstvosti su povacsine velmi uzitocne pre telo, dodana chemia, alebo spracovanie z nich dokaze urobit potravinu takmer skodlivu...

3 Martina | E-mail | 17. května 2013 v 13:43 | Reagovat

[2]: plne suhlasim

4 Marie | E-mail | Web | 17. května 2013 v 14:08 | Reagovat

Nedávno se mi dostala do rukou kniha Berta Hellingera "Uzdravení", kde uvádí knihu o výživě a onemocnění "Die China Study und ihre verbluffenden Konsequenzen fúr die Lebensfuhrung" od T.C.Campbella a T.M.Campbella, kde dochází k podobným závěrům. Stojí za prostudování.

5 lubica | E-mail | 17. května 2013 v 14:33 | Reagovat

Ale netýka sa to len mlieka, ale zivocisnych bielkovin vseobecne, teda aj masa. Pojednáva o tom Velka cinska studia http://sk.wikipedia.org/wiki/%C4%8C%C3%ADnsk%C3%A1_studie_(kniha) - po precitani tejto knihy by uz ozaj nikto nemusel dostat rakovinu.

6 Patrik | 17. května 2013 v 15:00 | Reagovat

Možná bude někoho zajímat, že Čína je třetím největším výrobcem kravského mléka na světě a společně s Ruskem největším dovozcem mléka a mléčných produktů.

7 Sydney | 17. května 2013 v 15:34 | Reagovat

[6]: A znamená to nutne, že Číňania ho aj konzumujú? Stále ich tradičné stravovanie neobsahuje mlieko, minimálne nie na pravidelnej báze. To, že ho vyrábajú a dovážajú nemusí znamenať, že ho sami konzumujú, ale znova exportujú v podobe výrobkov prípadne sa do popriedia dostáva vo veľkomestách.

8 Patrik | 17. května 2013 v 16:14 | Reagovat

Ale tak samozřejmě si věřte, čemu chcete. Ono je samozřejmě mnohem zajímavější přečíst si článek o tom, že když nebudu pít mléko, nedostanu rakovinu, protože Číňani mléko nepijí a rakovinu nemají, než kdybyste si přečetl(a) článek o tom, že Asiaté všeobecně „trpí“ intolerancí laktózy a z toho důvodu mnoho z nich mléko a mléčné výrobky nekonzumuje. Ani není tak zajímavé, že Číňané, kteří tuto intoleranci nemají, pijí mléko stejně běžně, jako kterýkoli jiný národ na světě. Stejně tak nezaujme, že jiné národy, u nichž se objevuje stejně vysoká intolerance laktózy (jižní Afrika, Jižní Amerika), mají výskyt rakoviny na podobné úrovni, jako je tomu v Evropě nebo v Severní Americe. Fakta prostě nejsou tak líbívá. Oku i mysli mnohem více lahodí, když si přečte, že „mléko je zlo“.

9 jozef | 17. května 2013 v 16:22 | Reagovat

Mongolové 70% stravy  mléko - rakovina minimální !!!

10 klára | E-mail | 17. května 2013 v 17:18 | Reagovat

Myslím si , že všechno je to otázka životního stylu. Tento článek se mi líbí, protože jsem v dětství prodělala ALL, a vím, že několik let jsem nesměla jíst žádné živé kultury, pít mléko a nic s tím spojené. Bylo to z důvodu chemoterapie, je to 13 let zpět a už tehdy se o tom vědělo. Zárověň si, ale myslím, že zdravému člověku neuškodí, ale naopak prospěje  mléko a živé kultury, naši předkové se tím stravovali od jak živa, a rakovinou netrpělo,tak vysoké procento lidí jako dnes. Samozřejmě mluvím o čerstvých domácích produktech, ne těch "bracích" co si převážná většina lidí nakupuje v supermarketech. Vše je spojeno se vším.

11 Tinka | E-mail | 17. května 2013 v 17:25 | Reagovat

Ale, keď žena pije mlieko tak v v menopauze nebude mať osteoporózu. Ja som to preháňala s mliekom a matka mi povedala, že budem mať neskôr obličkové kamene.

Ale najviac jem bielé jogurty a acidka.

Ja bez mlieka a mliečných výrobkov by som nemohla ani žiť. Mlieko obsahuje veľa vitamínov, minerálov a proteinov a hlavne polotučné a plnotučné to je pravé kravské mlieko. Ja ho aj konzumujem aj si ho dávam na pleť, na vlasy. Proste je to bomba. Vyživuje regeneruje a vyživuje.

Ale mi je veľmi ľúto tých ľudí čo nemôžú piť mlieko, lebo sú na to alergický. Je napríklad sojové mlieko to je tiež veľmi výživne aj to som pila pomohlo mi to k tráveniu a k črevám.

A tý ľudia čo majú oslabenú imunitu a nie sú alergickí na laktózu šup sa na kyslo miečné výrobky a tí čo sú alergickí a chcú si posilniť imunitu treba sa poradiť so svojím lekárom. Silná imunita silné zdravie a nedovoliť pliage aby si robila v našom telom čo chce. Všetko sa dá vyliečiť.

12 Patrik | 17. května 2013 v 17:41 | Reagovat

Konzumace mléka a mléčných výrobků se naopak během chemoterapie doporučuje. Pokud Vám lékař konzumaci mléka nedoporučil, bylo tomu tak zřejmě z jiného důvodu. To za prvé. Za druhé: máte poněkud zkreslené představy o míře výskytu rakoviny. Zajisté máte pravdu v tom, že, řekněme, před padesáti lety bylo procento lidí s rakovinou v populaci mnohem nižší než dnes. Dospěla jste ale k mylnému závěru o tom, proč tomu tak bylo. Nebylo tomu tak proto, že by naši předkové jedli zdravěji, nýbrž proto, že se postupem času zvyšuje úroveň zdravotnické péče, následkem čehož dochází k diagnostice rakoviny v časnějším stádiu, léčba je mnohem efektivnější a lidé s rakovinou se dožívají mnohem vyššího věku. Dříve byla situace taková, že pokud se u někoho projevila rakovina, brzy v důsledku absence kvalitní lékařské péče zemřel. Proto se Vám zdá, že je dnes na světě více lidí s rakovinou.

13 Kateřina | E-mail | 17. května 2013 v 18:47 | Reagovat

[2]:Souhlasím s Ninou, mléko ano, ale ne v průmyslově upravené formě. Jsem přesvědčená o tom, že průmyslově upravená strava je to, co dělá zle našemu zdraví.

14 svetlojelaska | 18. května 2013 v 0:28 | Reagovat

Milí přátelé,

jsem překvapena jakou má tento článek čtenost. Pro vaši informaci je to v tuto chvíli (za jeden den) přes 7,7tis shlédnutí. Takovou sledovanost zatím neměl žádný jiný příspěvek.

Vypadá to, že se dotýká určitých zásadních lidských témat - rakovina, záhada a strach lidstva a zároveň otázky zdravého stravování.
Možná nás to má přimět znovu se zamyslet nad způsobem života, výživou a vůbec přičinou tohoto onemocnění, za kterým jsou často nezpracované a skryté bolestné vzpomínky či emoce, překyselení organismu a zvláštní životní přístup člověka k Zemi a k sobě.

Když se zamyslíme nad významem mléka, tak dojdeme obyčejným "selským rozumem", že mateřské mléko je určené pro miminka, kravské pro telata... Je to jednoduché. Obchody neprodávají v krabicích lidské mléko ani sýry z mléka psího, či kočičího. Každý řekne fuj... To je důkaz toho, že v co jsme uvěřili jako ve zdravou stravu je jen výsledek manipulace za účelem zisku průmyslu.
Lidské tělo je příroda, proto průmyslově vyráběné potraviny s chemickým základem asi logicky nebudou pro nás nic dobrého.
:)
přeji hodně zdraví

15 pipi | E-mail | 18. května 2013 v 1:55 | Reagovat

...no ja se stravuji velmi nezdrave,tucna a korenena jidla miluju,kourim hodne a piju alkohol, vice nez je zdrava mira, a presto se citim velmi dobre i s mlekem, takze pekna sracka ....

16 Marcela | E-mail | 18. května 2013 v 9:33 | Reagovat

Jedná se prostě o fyziologickou odlišnost mongoloidní a europoidní rasy. Dospělý asiat nedokáže mléko trávit, jelikož mu k tomu chybí potřebný enzym. Ten my Evropané máme, a proto se v naší kultuře konzumovaly a konzumují mléčné výrobky. Nejde tedy s jistotou říct, že když MY - Evropané nebudeme pít mléko a jíst mléčné výrobky nedostaneme rakovinu.

17 Jiří | 18. května 2013 v 9:41 | Reagovat

Dobrý den, téma do diskuze....zajímalo by mne jak jsou na tom s rakovinou prsu v Indii....tam je přece celá kuchyně naopak postavená na mléce....Děkuji za reakce...

18 Janina | E-mail | 18. května 2013 v 11:47 | Reagovat

a co mlieko z mliekomatu dovezene z blizskej farmy cca 7km?

19 Lukáš | E-mail | 18. května 2013 v 13:32 | Reagovat

Dobrý den,
velmi zajímavý článek. To že asiaty charakterizuje zdravá strava a lepší zdravotní stav je známé, ale toto je opravdu dost zajímavé.

Na druhou stranu se říká, že je mléko zdravé a má plno vitamínů, protejnů atd.

Prostě přemýšlím, jaký z toho udělat závěr. Jako jednoznačně, pokud bude mít někdo rakovinu prsu, tak zkusit mléčnou dietu je to nejjednodušší, co pro sebe může udělat a bud to zapůsobí pozitivině nebo ne.
Ale co když nezáleží jen na produktu, ale i na člověku. Vždyt i ten kuřák nemá 100% jistý, že tu rakovinu plyc bude mít. Tak je nejspíše (zřejmě) možné, že záleží na určité kombinaci látek, enzymů či tak a to jak v produktu mléka tak i v člověku (v genetice a chemii se nevyznám). To by pak vysvětlovalo třeba i to, proč je riziko pro dané oblasti, kultury jiné.

Ted mě taky napadlo, jak to je s historií rakoviny prsu? Dříve se přece taky pilo mléko. Riziko je v dnešní době stejně vysoké jako tomu bylo dříve (např 100 či více let před) a nebo se to riziky rapidně zvedlo až ted modernější dobou? Pokud to riziko je vysoké až v té modernější době, není toto příčinou vyššího rizika?
Vždyt to by také platilo na Asiaty. Ti chudší nejen že si nemohou dovolit lepší jídlo a nepijí mléko atd. ale i nejsou tak ovlivnění moderní dobou naopak v těch moderních městech je riziko také větší (i když teda ne tak velké jako v západních zemí).  Souhlasilo by to i s tím, že pokud asiati se přestěhují do západních zemí, tak mají také vyšší riziko. Protože také paltí, že možhl přijet do země, která je více ovlivněna moderní dobou.

Nebo další věc. Co když asiati mají ve stravě navíc nějaké jídlo které právě snižuje to riziko rakoviny. Nemusí to být jen tím, že mléko rizko zvyšuje, vždyt jejich stravování je velmi zdravé, tak i toto může mít vliv na nízké riziko rakoviny prsu.
I to že jste vysadila mléčnou stravu tak nějak jste musela nahradit příjem důležitých potravin. Hádám, že pokud vás nadchlo toto zjištění spojené se stravováním asiatů, tak jste se začla i stravovat jako oni (podle možností). I tím jste mohla pomoci ne jen že jste přestala užívat mléko.

Nicméně at to je z jakéhokoliv důvodu, rozhodně mi přijde ted namístě to hlouběji prozkoumat. Nezůstat jen u toho, že "mléko je zlo".

Prosím nezamýšlejte se pouze nad významem mléka a doslova "ledání důvodů, proč mléko je příčinou vyššího rizika rakoviny prsu". Může to být hodně slepá a zavádějící myšlenka.

Jako chápu, když člověk kouří, tak je vyšší riziko že bude mít rakovinu plic, ..ted tedy když bude pít mléko tak bude mít vyšší riziko rakoviny prsu (podle té dle mě zavádějící myšlenky) ..
Jo zní to všechno logcky ale zkusme pokračovat .. co ořechy? lískové nebo vlašské. Ty přece podporují myšlení, soustředění am ozek.  Co když pojídáním ořechových produktů zvyšujeme riziko rakoviny mozku? Vždyt stejně jako na mléko tak i ořechy jsou alergie = tedy příroda nám říká, že asi jíme něco, co nemáme. Můžeme skutečně 100% říct, že ořechy jsou "zlo"? nebo že "mléko je zlo"?
A ted otázka, dejme tomu že bude žít pár kde je jeden kuřák a jeden nekuřák. Co když dostane rakovinu plic ten nekuřák? Což prostě můžeme jen jednoduše říct, že má prostě smůlu, je jeden z těch mála %?

Co když to hodně souvisí s imunitním systémem (tedy systém těla, který se snaží bojovat proti škodlivým věcem v těle)?
Jak je na tom populace v západních a asisjských zemí s bráním léků a zhoršováním imunitního systému? (opět se trochu vracím k tomu zdravému stravování ale navíc i ty léky = vliv moderní doby)
Jak je tedy možné, že lidé co chodí málo oblečení a dost se vystavují rizik utřeba itakové chřipky tak ji třeba ani nedostanou ale ten kdo je nabalenej pořád se nějak hlídá, tak ji dostane třeba 4x za Zimu vezme si hrstě prášků atd.?
Je sice fakt, že vám se to zlepšilo po té, co jste měla mléčnou dietu, ale to přece nebylo jen vysazení mléčného produktu s tím byly vysazeny i další škodliviny které v těch produktech byly. Naopak jste do sebe dostávala nové a jak sjem už psal nejspíše po vzoru Asiatů zdravější látky, takže jste podpořila svůj imunitní systém a proto se tělo dokázalo samo lépe bránit proti tomu "vetřelci".

Prominte za asi hodně dlouhý komentář, ale tato tématika mě dost zaujala nejen ve spojitosti s aktuální Angelinou ale i s Asií, stravováním a právě příapdně vlivu moderní doby, léků  a zhoršující se munitní systém lidí v těchto moderních zemí. Vždyt "bohaté ženy" = "ženy využívající moderních věcí" a to mohou být i ty nezdravé. Angelina třeba mohla být celý život zdravá i přes to avizované vysoké riziko. Jsem lajk, ale přijde mi toto téma jedno z nejlepších a nejužitečnějších za poslední dobu, protože pokud by se objevily/prokázaly/potvrdily nové metody jak rakovinu prsu (a možná nejen prsu) lečit, jinak než preventivní operací atd.  Možná by tentýž strach z akoviny, který dokáže lidi přinutit k preventivní operaci, by mohl donutit k lepšímu stravování, které ..není tak dobré. Nemusí to přece být nutně "mléčná dieta". Ale protože jsem lajk a pouze mě napadají tyto spojitosti a otázky (možná pro nějakého odborníka srandovní :o) ) napsal jsem je i jako inspiraci k dalšímu zkoumání a zjištění, co sktuečně dopomohlo, že se ta rakovina vyléčila. Protože mi přijde hodně jednoduchý závěr, že za to může mléko a mléčné výrobky.

Jinak musím se přiznat, že jsem se pousmál u odstavce kde popisujete to úžasné nadšení z náhlého přijití na "jádro pudla". :o)) Právě z toho vědeckého hlediska, mi přijde trochu škoda, že když jste po aplikování "mléčné diety" zjistila, že se vám rakovina léčí, že jste v zájmu vědy nezkusila zase začít pít třeba čistě jen mléko. Z důvodu, že jste si myslela, že je to to mléko. Pokud by se rakovna zas zhoršovala i když z mléčných výrobků konzumujete jen mléko, byl by to daleko jednoznačnější důkaz, že je to právě kvůli tomu mléku. Prosím neberte to zle, ale už i v historii různí lékaři a vědci řešili problematiku, na kom testovat vážné léčebné pokusy a jelikož to po nikom cizím nemohli chtít, tak to testovali na sobě. Takoví lidé mají u mě daleko větší obdiv než třeba to co ted udělal Angellina.
Nicméně gratuluji k vyléčení, přeci jen to je pro vás určitě hlavní. :o) Jen mě tak napadlo, že určitě by vám jako vědci udělalo dost velkou radost z toho, že byste mohla zachránit hodně žen na celém "západním" moderním světě. :o)

Těm kteří měli ten čas a ochotu to přečíst celé moc děkuji  a

přeji hezký sobotní den :o)

20 Jitka | 18. května 2013 v 13:57 | Reagovat

Pekny clanek. Verim, ze mleko nam moc neprida. Zajimavy dodatek muze byt, ze napriklad v Mongolsku je vyskyt rakoviny prsu tretinou toho v Cine, i kdyz jejich strava se sklada predevsim z masa a mleka... Mozna je to v zapadnim svete diky mleku, ktere je ziskavano z prestimulovanych krav, dopovanych antibiotiky, krmenych kdo vi cim....

21 nike | E-mail | 18. května 2013 v 16:36 | Reagovat

Zila som v Indii niekolko rokov ale absolutne som nezaznamenala, ze by Indovia mali zaklad v mliecnej strave. tO JE CO ZA DEZINFORMACIU???
Zakladom je zeleninova strava, koreniny a znacna cast obyvatelstva su vegetariani.

22 ja | 18. května 2013 v 17:54 | Reagovat

cinanky maju najnizsi vyskyt rakoviny prsu...ale v cine je 5x viac rakoviny zaludka ako v europe..cim to asi bude?
zeby mlieko nehralo ziadnu rolu?

23 svetlojelaska | 18. května 2013 v 18:11 | Reagovat

[19]:
Dobrý den,
děkuji za zajímavý komentář a zamyšlení nad tématem.
Chtěla bych jen dát do pořádku - nepsala jsem tento článek, autorkou je prof. Jane Plant, viz kontakt v článku.

Děkuji všem za podnětnou diskuzi.

24 Ali | 18. května 2013 v 21:55 | Reagovat

Ahojte,
len pre zaujimavost..pracovala som s ludmi z vychodu. Bola som tiez velmi zvedava, preco nepiju mlieko..  bolo mi povedane, ze táto rasa (cina,korea, japonsko..) resp. ich telo nedokáže mlieko spracovať, že im chýbajú  enzými ktore látky v mlieku rozkladaju.. zaujimave, ze to moze mat spojitost prave s rakovin. ochoreniami..

25 sim | E-mail | 18. května 2013 v 23:22 | Reagovat

Pipi........... všeho dočasu a není všem dnům konec...... přijde den kdy tvoje tělo řekne dost........... a pak se budeš divit

26 Kristína | 19. května 2013 v 10:46 | Reagovat

Závery, že ak nebudeš jesť mliečne výrobky, nebudeš mať rakovinu, nemám rada.
Veď mlieko obsahuje vápnik a potrebné živiny a ohradzovať sa napr. tým, že ani zvieratká dospelé nejedia a nepijú mlieko, ako to robia mnohí "odborníci"... No a? Mačky nejedia ani zeleninu, krokodíly nejdedia olivy atď. - my nie sme zvieratá.
Treba sa o seba starať a dbať a aj nejakú formu prevencie dodržiavať, ale môžeš sa aj zblázniť a rakovinu môžeš dostať (dokonca má mnohé mutácie, nebudeš mať rakovinu prsníkov, kľudne inú - nechcem byť zlá a nemať rešpekt, ale tak to jednoducho je).
Ja verím na "všetko s mierou" (aj keď sa mi to nie vždy darí)
A ešte - Čína je komunistická krajina, veľa vecí ostáva utajených, veľa žien k tomu doktorovi ani nepôjde, veľa sa ututlá.

27 Daša | E-mail | 19. května 2013 v 11:02 | Reagovat

Ahoj,už se snad začne mluvit o tom, že hmota je jen iluze a všichni jsme tvořeni vibracemi na různé úrovni ,tyhle vibrace jsou vytvářeny vědomím a emocemi, city, pocity - jaké myslíte že má pocity kráva ve velkochovu, viděli jste někdy v jakých žije podmínkách? jak ji uměle inseminují, a pak uvážoutele aby k němu nesměla, aby se jí tvořilo mlíko? co myslíte, jaké informace, jaké vibrace nese takové mléko?....a ještě...závislost na mléku je záležitost psychologická - neschopnost se odtrhnout od matky, od autority, která za nás bere zodpovědnost, od systému, který nás sice "chrání" ale zároveň zotročuje...pijeme balenou vodu, která je pohromou pro planetu,jíme maso ze zvířat, které trpí vevelkochovech a jiná zvířata si povyšujeme na mazlíčky...jsme prostě pořád hloupé děti přissáté na prsou Země a vycucávající svoji matku.tak co na to příroda v nás má říkat??Učí nás co je správné tím že posílá nemoc.

28 Patrik | 19. května 2013 v 13:38 | Reagovat

[27]: Děkuji, Dašo. Tak dobře jsem se už dlouho nezasmál. Nevím, na čem jedete, ale možná bych si dal taky.

29 daša | E-mail | 19. května 2013 v 14:04 | Reagovat

Přečtěte si třeba knihu od mikrobiologa Bruce Liptona Biologie víry, možná sei taky naskočíte :-)

30 Alena | E-mail | 19. května 2013 v 16:46 | Reagovat

Tedˇjsem si přečetla článek,který je zajímavý a taky zajímavé reakce.Mám obě sestry,které mají rakovinu prsu,mléko nějak moc nepily ani mléčné výrobky nemají rády a v rodině rakovina prsu není ani nebyla,tak já si myslím,že to nebude jen v mléčných výrobcích,ale dnešní dobou stres v zaměstnání atd....žijeme ve špatné době na kterou jsme nebyli zvyklí.

31 Kateřina | E-mail | 19. května 2013 v 23:42 | Reagovat

Dovolím si odkázat na incidenci rakoviny prsu v Mongolsku, kde je strava založená na červeném masu a mléce - průměrný výskyt rakoviny prsu je zde 8 z 10 000 žen, tedy třetina statistik čínských (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22543542). Turci s incidencí 28 (víceméně srovnatelné s čínskými 21) sice mléko příliš nepijí, ale zkonzumují v průměru 45 kg jogurtu na osobu - tak jsem z toho volaká zmatená a neubráním se víře, že příčiny asi nebudou takhle prosté. Nezbývá než doufat ve šťastné konce a pokud ostříhání se mléka někomu s touto hroznou diagnózou pomůže, je to skvělé.

32 annie | 19. května 2013 v 23:52 | Reagovat

A co mají jíst vegetariáni??? Z čeho by tedy měli žít???

33 Kateřina | E-mail | 19. května 2013 v 23:53 | Reagovat

Ještě dodatek - ve Velké Británii (odkud autorka knihy pochází) vzrostla incidence rakoviny prsu od poloviny 70. let o 72 procent - je dost nepravděpodobné, že by se vzorec konzumace mléka v populaci od té doby příliš změnil. Proto nevěřím, že jednoduché odmítnutí mléka v jakékoli podobě je řešením. Pokud je autorka vědkyně, jak několikrát ostentativně zdůrazňuje, mohla by se na problém zahledět trochu důkladněji a zaměřit se na poněkud specifičtější příčiny - pokud rakovina prsu s mlékem skutečně souvisí,  což je otázka, možná jsou na vině růstové hormony podávané kravám, možná umělé krmivo, které velkochovy používají, možná pasterace - to si netroufnu spekulovat. Ale čisté statistiky na straně plošného odmítnuí mléka v jakékoli podobě jednoznačně nejsou...

34 Martin | 20. května 2013 v 0:09 | Reagovat

Hloupost - křivka rakoviny prsou souvisí s rozšířením masivní hormonální antikoncepce - a tam, kde se používají tradiční metody jako přerušovaná soulož nebo se ženy po dosažení 1-2 dětí nechávají sterilizovat, tak do sebe neládujou hormony. Nenechte se oblbovat mlékem.

35 Huja | E-mail | 20. května 2013 v 0:35 | Reagovat

rakovina je ve většině případů IMHO důsledek životního stylu a tím zásadně oslabeného imunitního systému ... Existuje spousta "životních příběhů" kdy dle moderní medicíny nevyléčitelně nemocní po radikální změně stravy (často přechod na vegetariánskou nebo spíše ještě dál) a životního tempa během pár týdnů / měsíců došli k "zázračnému" vyléčení ...

36 Kamil | 20. května 2013 v 13:27 | Reagovat

Cinania urcite nepiju mlieko. Tomu verim. To co piju je melamin s vodou. Urcite si to vsetci pamatate z medii. A co sa tyka tohto clanku, ja osobne mu neverim.

37 Ježíš | 21. května 2013 v 1:30 | Reagovat

MLÉKO NEPIJTE! JE TO ZLO!

38 Mia | E-mail | 21. května 2013 v 8:40 | Reagovat

[33]: Naviazala by som na Katarinu a inych, pretoze suhlasim s tym, ze mlieko a mliecne vyrobky nie su zodpovedne za zvysenu mieru rakoviny (rozneho druhu). Rada by som upozornila na fakt, ze aj genetika zohrava velmi dolezitu ulohu pri rakovinovych ochoreniach a ked sa pozriem na geologicku rozlohu Britskych ostrovov a zamyslim sa nad poctom obyvatelov, potom je velmi pravdepodobne, ze "krizenim" sa tento chybny material intenzivne posuva dalej, a tym sa zvysuje aj pravdepodobnost rakovinu ziskat.(Samozrejme, opominam fakt, ze v GB zije mnoho Slovakov, Poliakov, a inych narodnosti, ale az tak vela to na veci nemeni.)

39 Mia | E-mail | 21. května 2013 v 8:45 | Reagovat

[38]: * teda " ziskat" asi nie je vhodne pomenovanie... skor je vyssia pravdepodobnost vzniku rakoviny... (aby som sa vyjadrila spravne)

40 Makéta | 21. května 2013 v 17:12 | Reagovat

I když mě komentář(respektive reakce Patrika nesmírně rozesmála), musím říct, že nejvíce ze všech komentářů souhlasím s Dášou. Možná by Patrik mohl napsat, co mu připadalo tak vtipné.

41 Jana | E-mail | 22. května 2013 v 1:23 | Reagovat

Tak tohle určitě není vědecký článek. Pokud jsem vědec, tak vždy při tvrzeních odkazuji odkud čerpán. Chybí mi citace na podrobné statistiky.Další citace na výzkumy (který výzkumy z 80 let???)Další co mi zcela chybí jsou výsledky vyšetření. V případě, že se používá neoadjuvantní chemoterapie, tak se po každém cyklu chemoterapie dělá kontrolní ultrazvukové vyšetření a je možné z toho vytisknout obrázek a ten se dá přiložit k článku.Co mi chybí je důkaz z čeho usuzuje, že "A co je velmi podstatné, všimla jsem si že namísto exponenciálního klesání (ladná vlnka), jaké je pro rakovinu typické, zmenšování nádoru bylo zakresleno přímou linií vedoucí na spodek grafu, označujíc vyléčení, ne potlačení (nebo ústup) tumoru". To má rentgenové oči, nebo chodila na ultrazvuk každý den?? Ale pravděpodobně každý den nechodila, když jednou si nahmatala, že tam nic nemá!!! Ejhle překvapena.!!!Na ultrazvuk se chodí jednou za 3 týdny při chemoterapii.Další věc co autorka článku zapomněla podotknout, že v Číně ženy velmi dlouho kojí děti. A je určitá souvislost mezi dlouhým kojením a nižším výskytem rakoviny prsu.Neříkám, že není nějaká souvislost mezi pitím mléka a rakovinou, ale čínské ženy hodně konzumují i výrobky ze sóji, které obsahují fytoestrogeny a i u nich se usuzuje, že nejenom mírní klimaktérické potíže, ale možná i mají na svědomí nižší výskyt rakoviny.Myslím,že to bude daleko složitější. Ale nakonec, když už nic jiného, tak je to konečně článek, který neodmítá chemoterapii a nenutí jíst např. jedovaté věci. Oblíbené jádra z pecek meruňěk, kdy se tím pár lidí přiotrávilo. Být bez mléčných výrobků nikoho alespoň nezabije.

42 Rohlenda | 22. května 2013 v 15:39 | Reagovat

[2]: také plně souhlasím, jsem ráda, že někdo má moudrý postoj k věcem a zbytečně neočerňuje

43 Lee.Blue | 24. května 2013 v 9:19 | Reagovat

doporucuji knizku ČÍNSKA STUDIE od Collin Cambel. znamenita!

44 Veverka Evča | E-mail | 25. května 2013 v 11:12 | Reagovat

To už věděli bylinkářky,léčitelé,dávno a dávno.Naučte se naslouchat od starších generací.Lidé dříve věděli, jak se mají stravovat.Každá hospodyňka(selka) věděla,že mléko je jen pro telata a pro děti(a to ještě někdy NE)a to teprve to dnešní mléko a výrobky z něho.Vše je tak jednoduché,naslouchejte svému tělu a své vlastní intuici a budete zdraví.Mléko v těle kvasí,překyseluje a pak jsou z toho následky-všechny nemoci se vás chytí,zvláště na to doplatí orgány, které jsou zeslabené.I mléko se dá nahradit daleko výživnějšími věcmi,jen chtít a pracovat na svém uzdravení a následné pohodě v životě.Uvědomte si ,že mléko je potravina!!!a ne na pití.

45 Věra Š. | 28. května 2013 v 15:43 | Reagovat

Jestli ona ta rakovina prsou není spíš ze špatného zpracování mléka, ale i z přehánení konzumace mléčných výrobků (že by jsme opravdu nebyli schopni trávení potravy, pokud do sebe denně nenarvem jogurt, že se nám opravdu sesype celá kostra, protože denně nesníme sýr či nezdoláme litr mléka, opravdu ne? :-) ). A co se zamyslet i nad takovýma chemickýma věcičkama jako jsou roll ony, deodoranty..a jejich denním používáním? Odkdy se používají, v jakých zemích se nejvíc používají... atd.

46 Míša P. | 2. června 2013 v 12:48 | Reagovat

Tak taky bych souhlasila nejvíc asi s Dášou. Ti, co se o problematiku mléka trochu zajímají, tak ví, že mléko a  živočišné produkty jsou pohroma (ať už chovem, ať už zpracováním). Kravské mléko je jen pro telata. Ale souhlasím i s tím, že nekonzumovat mléko vše vyřeší. Je to jedno s druhým. Dost taky záleží na tom, jestli má člověk překyselený organismus atd. O tom by se dalo mluvit pěkně dlouho. Jinak pokud má někdo pocit, že MUSÍ pít mléko kvůli vápníku, tak si dejte mák :-) Obsahuje až 12x více vápníku než kravské mléko, ale nezahleňuje, nevyvolává alergie a neobsahuje "vrahouna" kasein :-) Ono je toho taky poměrně dost o nesmyslných předsudcích...

47 j | E-mail | 3. června 2013 v 13:16 | Reagovat

mongolove ale nepiju to mlieko ako my,to co kupujeme my nieje mlieko ani nahodou

48 noneno | 3. června 2013 v 22:28 | Reagovat

Mám lupénku, ale nenápadnou, protože jsem vynechala z jídla mléčné výrobky. Čas od času dám tvarohovou pomazánku a hle ...lupénka se zhorší.

49 lolofon | 4. června 2013 v 11:49 | Reagovat

[21]:

Vegetariani mozu pit mlieko, vegani nie.

http://www.govinda.sk/recepty

50 lolofon | 4. června 2013 v 11:55 | Reagovat

[26]:

Som rad, ze su tu aj triezve prispevky. A aj tak to v Cine s tou rakovinou nebude take ruzove:

Incidence and mortality of breast cancer in China, 2008

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1759-7714.2012.00165.x/full

51 lolofon | 4. června 2013 v 12:01 | Reagovat

[27]:

Daša, suhlasil by som s tym, ze treba obmedzovat maso a uprednostnovat chovy, kde zvierata netrpia. Ale na propagaciu toho treba pouzivat seriozne argumenty a nie "vibracie v mlieku" alebo "posielanie choroby". Take veci akurat odradia racionalnejsich ludi, ktori trochu aspon ovladaju fyziku, chemiu, biologiu a netvoria si nazory na ezoterickych strankach. Ale inak nic v zlom :)

52 lolofon | 4. června 2013 v 12:07 | Reagovat

[30]:

Alena, rakovina je choroba, ktorej vznik ma viac faktorov, nie iba jeden, takze je to tazko povedat.

53 lolofon | 4. června 2013 v 12:12 | Reagovat

este Daša. Lipton sice je biolog, ale tie jeho knihy su skor nejaky new age, alebo ako by som to nazval. Uz som ich mal v ruke, ked som bol v knihkupectve, ale nakoniec som si to rozmyslel, lebo podla popisov sa mi zdali nejake podozrive.
Ak vies anglicky, skus si na nete najst aj kritiku. Ja uz to tak robim dopredu, lebo mam zaujem o seriozne knihy a nechcem riskovat, ze vyhodim peniaze za nejaku pavedu.

54 lolofon | 4. června 2013 v 12:19 | Reagovat

[35]:

Huja, problem je v tom, ze rakovinu mozu dostat aj ti, co sportuju a jedia vela zeleniny, atd. Akurat ti co chlastaju a fajcia, si riziko este zvysuju.
No a tie "zazracne diety" treba brat s rezervou. Hladat na nete clanky, nie iba take co vsetko potvrdzuju, ale aj kritiku "zazracnych receptov" a potom si porovnavat argumenty. Na nete je totiz strasne vela bludov a treba ich nejak filtrovat.

55 lolofon | 4. června 2013 v 12:22 | Reagovat

[41]:

Jana, suhlasim.

56 lolofon | 4. června 2013 v 12:28 | Reagovat

[44]:

Veverka, tak starsie generacie pili mlieka dost, nie len kravske, ale napriklad od kozy. Aj moj pradedo pil vela mlieka. To nie je nijaky novy zvyk. Mimochodom to "prekyslenie" je takisto blud. Organizmus ma mechanizmy na udrziavanie presneho rozmedzia pH v krvi. Prekysleni su mozno ti, co uz su chori, diabeticka ketoacidoza a podobne.

57 Jan Urbánek | E-mail | Web | 4. června 2013 v 20:17 | Reagovat

Zkusím to zvěcnit, ale nerad opisuji to, co jsem již tisíckrát napsal:
1. člověk je jediný savec na světě konzumující mléko jiného savce. Navíc v dospělosti. Navíc homogenizované. Navíc pasterizované.
2. Kolem 60% lidí trpí větší či menší nesnášenlivostí, respkt. alergií na méčný kasein.
Více informací na http://www.revolucni-vyziva.cz/mleko-zdrave-nebo-jed/
3. Intolerance laktózy(dle míry jejího projevu) je aktuální pro 200 milionů Evropanů.

58 vezír | 5. června 2013 v 15:46 | Reagovat

[15]:zopár takých ako si ty som poznal a teraz sú už na onom svete alebo sú trosky

59 vezír | 5. června 2013 v 16:28 | Reagovat

to prečo sa stravujeme tak ako sa stravujeme vám snáď pomôže pochopiť aj tento dokument : http://www.youtube.com/watch?v=zMuJ-bDs30M
viem ,že čistí mäsožrúti si to isto nepozrú celé a už vôbec nie aj druhú časť kde sú otázky a odpovede. Všetko čo tento chlapík hovorí ,má hlavu aj pätu a stačí sa logicky bez predsudkov zamyslieť a musíte uznať že má pravdu.

60 Ingrid | 11. června 2013 v 18:08 | Reagovat

Ja som zas citala presny opak o mlieku, na vsetko su rozdielne nazory, netreba hned vsetkemu verit. Nehovorim, ze tento clanok nie je pravda, ale netreba ho brat bez akejkolvek rezervy.

http://www.medicc.eu/sk/odborne-clanky/item/40-rakovina-a-kozie-mlieko

61 Petr | 23. srpna 2013 v 11:40 | Reagovat

[9]:
Ale Mongolové nepijí kravské zpracované mléko :o), pijí kobylí a kozí a kumys.

62 fenixovyslzy | E-mail | Web | 20. února 2017 v 19:37 | Reagovat

Fenixovy slzy levně mohu doporučit http://growmart.cz/grow-shop/konopna-lekarna/konopny-extrakt/?ref=1703&campaign=linky

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama